Τεχνικές βλάβες κλιματιστικών

Η διαδικασία αερισμού του δωματίου συνοδεύεται από μια πλήρη αντικατάσταση του αέρα σε αυτό (επιπλέον καθαρισμός, ξήρανση, θέρμανση, ψύξη, ιονισμός κ.λπ.). Η διαδικασία εξαερισμού των χώρων πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ειδικό σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση του απαιτούμενου επιπέδου υγρασίας, θερμοκρασίας και καθαριότητας. Προκειμένου ο εξοπλισμός να λειτουργεί σωστά και η επισκευή των συστημάτων εξαερισμού να μην γίνει το κύριο στοιχείο δαπανών, είναι απαραίτητο να συντηρούνται τα συστήματα εγκαίρως.

Η παρακολούθηση των παραμέτρων λειτουργίας της συσκευής και η γρήγορη αντιμετώπιση προβλημάτων θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού, καθώς και τη δημιουργία άνετων συνθηκών για να βρίσκεστε στο δωμάτιο.

Η ποικιλία των τύπων εξοπλισμού εξαερισμού και ψύξης, η πολυπλοκότητα της εσωτερικής τους συναρμολόγησης οδηγεί στο γεγονός ότι η συντήρηση των συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού τουλάχιστον μία φορά το χρόνο είναι απαραίτητη. Με την τήρηση των κανόνων λειτουργίας και την έγκαιρη επαγγελματική διάγνωση, ο εξοπλισμός θα λειτουργεί χωρίς παράπονα για πολλά χρόνια.

Τεχνικές βλάβες και επισκευή

Πολλές φορές και για διάφορους λόγους μια μονάδα κλιματισμού μπορεί να υπολειτουργεί ή και να σταματήσει να λειτουργεί τελείως. Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες τεχνικούς και όχι από εσάς τους ίδιους. Στην Παπαοικονόμου Climaτεχνική, το έμπειρο και άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό μας είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια εμπεριστατωμένη διάγνωση για τη δυσλειτουργία, αξιολογώντας την κατάσταση βάσει σημαντικών προϋποθέσεων λειτουργικότητας.

Πώς όμως θα αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά με τος σύστημα κλιματισμού σας;

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις αιτίες που μπορεί να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία μιας μονάδας κλιματισμού.

  1. Εξωτερική μονάδα συμπύκνωσης

Τα αερόψυκτα συστήματα κλιματισμού διαθέτουν αυτό που ονομάζεται μονάδα συμπύκνωσης, που συνήθως βρίσκεται έξω ή σε μηχανοστάσιο. Οι εξωτερικές μονάδες μπορεί να φράξουν κυρίως λόγω φύλλων και διάφορων άλλων αερομεταφερόμενων υλικών που έχουν συσσωρευτεί γύρω από τη μονάδα. Ακόμη και συστήματα σε βιομηχανικούς χώρους μπορούν να παρεμποδιστούν από άλλο εξοπλισμό ή είδη αποθήκευσης. Το σύστημά σας μπορεί να υπερθερμανθεί όταν δεν υπάρχει αρκετή ροή αέρα στη μονάδα κλιματισμού.

Το πρώτο σας βήμα για τη βελτίωση της ροής αέρα είναι να καθαρίσετε την περιοχή γύρω από τη μονάδα συμπύκνωσης.

  1. Φραγμένοι ή περιορισμένοι αεραγωγοί

Μία συμβουλή που μπορούμε να προσφέρουμε για το πώς να αυξήσετε τη ροή του αέρα μέσω των αεραγωγών είναι να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι αεραγωγοί είναι ανοιχτοί και δεν εμποδίζονται από άλλα έπιπλα ή ογκώδη αντικείμενα.

Αυτό το ζήτημα είναι αρκετά κοινό σε μια διαρρύθμιση γραφείου, ειδικά όταν οι εργαζόμενοι δεν συμφωνούν με τη ρύθμιση του θερμοστάτη! Το έχετε δει: ένα ντουλάπι αρχειοθέτησης μετακινείται μπροστά από το μητρώο AC επειδή κάποιος είναι πολύ κρύος. Το επόμενο πράγμα που γνωρίζετε, η ροή αέρα HVAC σας έχει τεθεί σε κίνδυνο.

  1. Φραγμένα φίλτρα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αλλάξατε το φίλτρο του κλιματιστικού σας;

Αυτό το φίλτρο έχει μια σημαντική δουλειά: να αφαιρεί τη σκόνη και τα σκουπιδάκια από τον αέρα και να την κρατάει μακριά από το κλιματιστικό. Εάν το φίλτρο υπερφορτωθεί και φράξει, εμποδίζεται η ροή του αέρα, οδηγώντας σε αυτά τα ζεστά και κρύα σημεία προκαλώντας έναν «μπουκωμένο» αέρα. Σκουπιδάκια στον εξοπλισμό μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιά σε διάφορα μέρη.

Φροντίστε να αλλάξετε το φίλτρο AC σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τη χρήση του συστήματός σας.

  1. Αποκλεισμένοι αγωγοί ή με διαρροή

Τι συμβαίνει σε όλη τη σκόνη που ξεπερνά τα φραγμένα φίλτρα του AC σας; Καταλήγει να συσσωρεύεται στον αγωγό.

Η συσσώρευση σκόνης μπορεί να συνδυαστεί με αγωγούς που είναι πολύ μικροί για τη χωρητικότητα του κλιματιστικού σας. Οι αγωγοί που είναι ήδη πολύ στενοί μπορούν εύκολα να φράξουν.

Ειδικά εάν βρίσκεστε σε παλαιότερο κτίριο, δεν είναι επίσης ανήκουστο για τρωκτικά, πουλιά ή έντομα να χτίζουν φωλιές σε αγωγούς HVAC.

Τα τοιχώματα του αγωγού μπορούν επίσης να αναπτύξουν τρύπες ή ρωγμές όπου διαρρέει αέρας. Όλα αυτά τα προβλήματα αγωγών οδηγούν σε μειωμένη ροή αέρα για θέρμανση και κλιματισμό.

Επικοινωνήστε με την Παπαοικονόμου Climaτεχνική για μια επιθεώρηση στους αγωγούς του κτιρίου σας.

  1. Θέματα με το θερμοστάτη

Μερικές φορές, κάτι τόσο απλό όσο ένας ελαττωματικός θερμοστάτης ή ακόμη και μια χαμηλή μπαταρία μπορεί να είναι η αιτία των προβλημάτων ροής αέρα HVAC.

  1. Αργός ανεμιστήρας

Το σύστημά σας HVAC διαθέτει ανεμιστήρες ροής που μετακινούν τον αέρα μέσω των αγωγών σας και σε όλο το χώρο σας. Εάν ένας κινητήρας ανεμιστήρα είναι αργός, αυτό μπορεί να εμποδίσει τη ροή αέρα HVAC και να προκαλέσει τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Σε ορισμένες περιπτώσεις (ειδικά σε ένα εστιατόριο) ο ίδιος ο ανεμιστήρας μπορεί να επικαλυφθεί με βρωμιά που επιβραδύνει τη λειτουργία και μειώνει τη ροή του αέρα. Ευτυχώς, είναι απλό να καθαρίζετε τον ανεμιστήρα.

  1. Βρώμικα πηνία

Το πηνίο συμπυκνωτή του κλιματιστικού σας είναι ένα άλλο μέρος με μια σημαντική δουλειά να κάνετε: απελευθερώνει τη θερμότητα που αφαιρείται από το χώρο σας.

Δεδομένου ότι είναι μέρος της εξωτερικής μονάδας και εκτεθειμένο στα στοιχεία, το πηνίο μπορεί να λερωθεί τόσο πολύ που δεν μπορεί να απελευθερώσει θερμότητα. Στη συνέχεια, η μονάδα σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα (γίνεται και πιο ζεστή) προσπαθώντας να δροσίσει το χώρο σας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αυτά τα ζητήματα ροής αέρα HVAC. Αυτός είναι ένας λόγος που δεν πρέπει να παραλείψετε να καθαρίζετε τα πηνία σας τακτικά (συνήθως μία ή δύο φορές το χρόνο).

  1. Χαμηλά επίπεδα ψύξης

Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα με τα συστήματα HVAC, ειδικά τα παλαιότερα που δεν έχουν συντηρηθεί καλά. Εάν το κλιματιστικό σας έχει διαρροή ψυκτικού, θα παρατηρήσετε προβλήματα ροής αέρα καθώς και μειωμένη ψύξη. Συνήθως οι αργές διαρροές προκαλούν σταδιακή μείωση της απόδοσης του συστήματος. Ο εξειδικευμένος τεχνικός μας μπορεί να ελέγξει για διαρροές και να τις επισκευάσει για να επαναφέρει την ταχύτητα.

  1. Μεγαλύτερη μονάδα AC

Αυτό είναι ένα πιο κοινό πρόβλημα από ό, τι θα μπορούσατε να φανταστείτε. Πριν από χρόνια, η σκέψη ήταν «η μεγαλύτερη μονάδα είναι και καλύτερη» όταν πρόκειται για το μέγεθος HVAC. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι μονάδες με δυναμικότητα πολύ μεγαλύτερη για το χώρο, λειτουργούν αναποτελεσματικά, κάνοντας κύκλους ενεργοποίησης και απενεργοποίησης πολύ συχνά. Αυτό σημαίνει ότι δεν δουλεύουν ποτέ αρκετά καιρό ώστε να μπορέσουν να απομακρύνουν την υγρασία από το χώρο, καθιστώντας την αίσθηση στο χώρο αποπνικτική και άβολη.

Εάν έχετε παρατηρήσει αυτά τα συμπτώματα, ζητήστε από τους τεχνικούς μας να ελέγξουν τη μονάδα σας.

  1. Παρωχημένος σχεδιασμός

Μιλώντας για το σχεδιασμό HVAC, εάν έχετε ανακαινίσει το χώρο σας χωρίς να έχετε λάβει υπόψη τη διάταξη ή το μέγεθος του αγωγού της υπάρχουσας μονάδας, ενδέχεται το κλιματιστικό σας να μην είναι πλέον σε θέση να κρυώσει σωστά τον επανασχεδιασμένο χώρο.

Αυτός είναι ένας άλλος καλός λόγος για να συμβουλευτείτε έναν ειδικό σχεδιασμού HVAC της Παπαοικονόμου Climaτεχνική: μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι απλές αλλαγές αγωγών μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στη ροή αέρα και την άνεση του HVAC.

Εξουσιοδοτημένο service προϊόντων κλιματισμού

Για οποιαδήποτε τεχνική βλάβη παρουσιαστεί στη μονάδα του κλιματισμού σας, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να αναλάβουμε την επισκευή.